Degustaties
Degustaties
Degustaties
Degustaties

Vrijdag 14 december 2007 - Degustatie 3 : Vins Mousseux en Champagne : belletjes in soorten



Schuimwijn, en zeker champagne, is onverbrekelijk verbonden met de momenten waarop iets te vieren valt.
Hij bruist, parelt en fonkelt: dat is wat een ‘mousseux‘ zo feestelijk maakt. Nochtans begint alles bij een gewone
witte wijn, gemaakt van 3 druiven die in de noordelijk gelegen Champagnestreek niet eens goed rijp worden. Maar door toevoeging van’ liqueur de tirage’ (een mengeling van wijn, gist en suiker) gist hij een tweede keer in de fles : de champagne is geboren.
Vanaf dat moment lijkt het wel of hij ophoudt een wijn te zijn. Hij wordt wild in het rond gespoten na sportieve
overwinningen. Bij de inhuldiging van schepen wordt hij brutaal verspild. En zelfs op recepties, verwordt hij,
in het geroezemoes, tot ordinaire dorstlesser. Kortom, er wordt vaak , zelden echt van genoten .
Toch is champagne in de eerste plaats een wijn. Daar staan we op deze degustatie bij stil.
Meestal is champagne, zeker bij de grote négoce-huizen, een blend van het klassieke trio druiven in verschillende proporties: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Eigenlijk is het mengen een methode om de ‘foutjes’ van elk van de drie druiven wat te verdoezelen. Toch is het interessant om elke cépage eens op zichzelf te proeven . In Champagne wordt een 100% Chardonnay ‘Blanc de Blancs’ genoemd, 100 % Pinot Noir ‘ Blanc de Noirs’, en zelfs van Pinot Meunier, die meestal in een assemblage voor het bruisende jonge temperament moet zorgen, wordt, in goede handen, heerlijke champagne gemaakt (e.g Jérôme Prévost).
Hoewel smaak en karakter van Champagne – goede Champagne – uniek zijn, bestaan er inmiddels massa’s mousserende wijnen die uitstekende waar bieden voor minder geld. Maar zij moeten, hoewel volgens dezelfde methode gemaakt, het wettelijk stellen met minder magische namen als Crémant (in Frankrijk), Cava (in Spanje) Cap classique of Vonkelwijn (in Zuid-Afrika), of Sekt (in Duitsland). Enkele appellaties moeten zeker niet onderdoen, integendeel, overschrijden ruimschoots de kwaliteit van modale Champagne, en dit met totaal andere druiven.

Laat je – blind - verrassen, door bvb. een Sekt, gemaakt van Riesling, een Saumur op basis van vnl. Chenin blanc, een Blanquette de Limoux, met voor 90% Mauzac, een Crémant de Die op basis van Clairette (niet te verwarren met de Clairette de Die, die van 75% muskaatdruiven gemaakt is, en niet vlgs. de méthode champenoise), een Crémant d’Alsace op basis alle pinotvariëteiten. En wie kan het onderscheid maken tussen een Crémant de Jura, Crémant de Bourgogne, en een Blanc de blancs-champagne, alle drie gemaakt van Chardonnay ? of, - ander leuk experiment – het onderscheid tussen een Champagne rosé en een mousseux op basis van , ja , Gamay Noir ? … wordt zowaar boeiende proeverij!

Bordeaux 2005 / Made in Belgium

ContactColofonStatuten/Reglement