2002 was een zeer voortreffelijk jaar, 2003 groots, dus het moment om weer een deze streek op de proeftafel te zetten. Bourgogne, samen met Bordeaux Frankrijks meest geroemde wijngebied, heeft nochtans een wijngaardareaal van ca. 10.000 ha, een tiende van dat van Bordeaux. Globaal is Bourgogne te verdelen in 5 wijngebieden: Chablis, de Côte d’ Or, met daarin de Côte de Nuits en Côte de Beaune, le Chalonnais en le Maconnais. De Côte d’ Or komt aan de beurt. Het mooiste waartoe Pinot Noir ( de enige rode druif van deze regio) in staat is, belandt in je glas. Het zijn ten slotte de Grand Crus en de Premier Crus, de subtop, waarop de roem van deze regio gebaseerd is. Het grootste probleem voor de consument is dat de wijnen met de naam Bourgogne zo gemakkelijk voor hoge prijzen verkocht en er regelmatig te weinig van is (met name van de betere wijnen). Hierdoor zijn de prijzen al sinds jaren veel te hoog voor de geboden kwaliteit. Wat de producenten ook maken, ze verkopen het toch omdat er Bourgogne op het etiket staat. De vraag is groot, de productie, zeker in vgl. met die van Bordeaux, klein. Bovendien heeft men hier nogal een de neiging tot het overdadig chaptaliseren (toevoegen van suiker om het alcoholgehalte op te drijven), waardoor dit alcoholgehalte niet meer in evenwicht is met de andere smaakcomponenten in de wijn. De wijn wordt daardoor nogal eens slap, zoetig en branderig van karakter. Natuurlijk, en gelukkig maar, zijn er ook vele goede en serieus werkende wijnboeren. Deze gaan we u brengen uit volgende gemeenten : - Beaune (A. Morot), Pommard (C. Lescure, J.L. Joillot), Volnay (La Pousse d’ Or, Carré- Courbin) - Nuits-St-Georges (H. Gouges, A Michelot), Gevrey-Chambertin (S. Esmonin, Geantet Pansiot), Chambolle-Musigny (G. Barthod) , Morey-St-Denis (Taupenot-Merme), Vosne-Romanée (S. Cathiard, J. Confuron-Cotetidot). Wat kan het leven mooi zijn!
|
|
|