Vrijdag 25 april 2008 - Degustatie 7 : Zinfandel :
De Zinfandel heeft eigenlijk een gelijkaardig parcours doorlopen als zijn collega’s in Zuid-Afrika (Pinotage), Australië Shiraz) of Chili (Carmenère). Een veelbelovende fruitgedreven extraverte variëteit namelijk die decennia geen respect genoot van lokale wijnmakers en vooral als hoog renderend ‘werkpaard’ werd ingeschakeld om volume, body en kwantiteit te produceren. Tot de klik kwam en men eindelijk begreep dat deze druivensoort - mits de juiste rendementsbeperking en/of gedoseerde lagering op eiken vaten – zich in handen van een bekwaam wijnmaker kon ontpoppen tot een heerlijke indrukwekkende wijn. En zo heeft Californië de ‘Zin’ (zoals ze hier genoemd wordt) uitgeroepen tot haar eigen inheemse druif, hoewel dit niet helemaal klopt. Wijnwetenschappers in de plaatselijke Davis-University hebben aangetoond dat Zinfandel eigenlijk Primitivo is, uit het zuiden van Italië (en beiden zouden eigenlijk klonen zijn van één gemeenschappelijk druivenras, met de onuitspreekbare naam Crljenak Kaütelanski, uit Kroatië). En ze zou door ene George Gibbs, die stekken meenam uit de koninklijke Weense plantencollectie, in 1820 overgebracht zijn naar Amerika. Maar ere wie ere toekomt : het zijn de Californiërs die de druif haar internationale bekendheid hebben gegeven. Wie had ooit van Primitivo gehoord voor Zinfandel op het wereldtoneel verscheen ? Dat succes is overigens niet vanzelf gekomen. In de jaren ’80 was Californische Zin weliswaar een van de meest populaire wijnen onder de Amerikanen, maar de echte liefhebber keek er op neer. Het was een zoeterig bleekroze drankje (dat overigens nog altijd bestaat), helemaal het tegenovergesteld van hoe een goede Zinfandel er vandaag uitziet: intens donkerrood, haast zwart. Op de koop toe kwamen Cab. Sauvignon en Chardonnay Californië veroveren. Heel Amerika werd er wild van, en de eigen druif raakte haast in de vergetelheid. Maar dat was buiten de waard gerekend van een zekere Paul Draper van Ridge Vineyards die het ware potentieel van Zin in de wijn tot uitdrukking bracht. En zijn voorbeeld was inspirerend voor wijnmakers als Biale, Seghesio, DeLoach, Ravenswood…
Onze commanderij stuurde deze zomer twee van zijn bestuursleden op prospectie naar de West-Coast en op hun vraag zullen enkele andere Californische toppers die zij ontdekten, de Zin-serie aanvullen, kwestie van de proeverij nog spannender en nog meer ZIN te geven. Al zin in ZIN ?
|
|
|