Vrijdag 28 september 2007 - Degustie 1 : LOIRE, een verkenning in het grootse jaar 2005
Velen onder ons, zelfs de wijnliefhebbers, kennen beter de historische kastelen van de Loire dan de verschillende wijngebieden die deze regio rijk is. Jammer, maar begrijpelijk. Met zijn 1000 km. lengte, en op zijn oevers meer dan 50.000 ha. wijngaarden, waarvan gem. 3 milj. hl. wijn komt, herbergt deze majestueuze rivier maar liefst een zestigtal appellaties. Op zijn verloop , met ontspringen in Bourgogne, tot St.-Nazaire waar hij uitmondt in de Atlantische Oceaan, liggen grosso modo 5 grote gebieden, van oost naar west : - le Centre, met de stadjes Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly, misschien de meest gekende regio: de Sauvigon Blanc is hier de koningin - de streek van Orléans : hier is de auvernat het ontdekken waard, want achter dit pseudoniem gaat de nobele Chardonnay schuil! - la Touraine : hier worden de beste rode Loirewijnen gemaakt, op basis van Cabernet Franc. De meeste verfijning biedt de Chinon, gevolgd door Bourgeuil en St. Nicolas de Bourgeuil. En in Vouvray begint Chenin Blanc zijn opmars. - Anjou-Saumurois: rond de steden Angers en Saumur: hier doet de Chenin Blanc zich ten volle gelden, in alle versies, droog , zoet, sprankelend: Savennière, Coteaux du Layon, Saumur om maar enkele appellaties te noemen. In Saumur- Champigny is evenwel weer puur Cabernet-Franc. - Le Nantais : hier zwaait de ‘Melon de Bourgogne’ de plak, ook Muscadet genoemd, in de AOC. Muscadet de Sèvre-et-Maine, en wordt nog steeds wat meewarig afgedaan als ‘een mosselwijn’. Maar een ‘sur lie’ of ‘vieilles vignes’, kan met zijn mineraliteit en vibrerende frisheid heerlijk zijn, ja bij mosselen of ‘fruits de mer’.
Loire, streek die eigenlijk praktisch uitsluitend mono-cépage-appellaties telt, heeft niet het klinkend imago van Bordeaux, of Bourgogne, maar zoveel anders meer! Laat je verrassen …
|
|
|