Hoewel de Vlaamse Wijngilde, als vereniging van wijnliefhebbers, het niet tot haar opdracht rekent een wijncursus voor professionals op te zetten, noch een opleiding tot sommelier te brengen, gaan we toch graag in op de suggestie van enkele leden om wat basisinformatie te geven bij de techniek van het proeven. Het proeven van wijn is blijkbaar voor veel starters een angstige affaire. Men vreest een verkeerd oordeel te zullen geven of lachwekkende taalblunders te begaan. Je weet als beginneling immers niet precies waarop je moet letten, je beschikt niet over voldoende vergelijkingsmateriaal en de proefterminologie is je volkomen vreemd. In werkelijkheid is het proeven van wijn helemaal niet zo onoverkomelijk: iedereen in het bezit van gezonde zintuigen kan het, zij het dat net als met alle prestaties in dit leven sommigen het er wat beter vanaf brengen dan anderen. Proeven is namelijk niets anders dan eerst bepalen of je een wijn lekker vindt of niet, en je dan afvragen waarom? Zo simpel ligt het. Dat eerste zal bij niemand een probleem oproepen, want in de praktijk doe je dit al automatisch. Hierbij heb je zelfs altijd gelijk, want wijn al of niet lekker vinden blijft een allerindividueelste subjectieve materie. Alleen bij de tweede fase, die van het waarom, komt wat techniek om de hoek kijken - maar deze kan snel worden geleerd. Je maakt daarbij gebruik van je ogen, je neus en je tong, in ook deze volgorde. Proeven is luisteren naar je zintuigen!. Zo hebben we het voorbije jaar in een werkgroep van een 10-tal wijnmeesters een uniform proefblad ontworpen, alsook een formularium van de basisterminologie. Op deze eerste proeverij zullen we een tiental wijnen beoordelen in al zijn aspecten : visueel(uitzicht), olfactief(geur) en gustatief(smaak), alsook qua lengte van het genot (afdronk.). Met een totaalindruk, die af te leiden is uit de som van deze 4 deelaspecten, sluiten we de beoordeling af. Ons werkmateriaal zal de grote franse cépages bevatten: in wit: Sauvignon blanc, Chenin , Riesling en Chardonnay; in rood: Gamay, Pinot noir, Syrah, Grenache noir, Cabernet franc , Cabernet sauvignon. Hopelijk neemt deze sessie alle faalangst weg bij onze jonge leden, en steken onze geroutineerde proevers er ook nog wat van op.
|
|
|